Últimes noticies
Paeria i Generalitat coneixen de primera mà El Menjador, el projecte social, de sostenibilitat mediambiental i de comunitat impulsat pel Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida i la Fundació Jericó
18/12/2025
Paeria i Generalitat coneixen de primera mà El Menjador, el projecte social, de sostenibilitat mediambiental i de comunitat impulsat pel Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida i la Fundació Jericó
-
Des del passat mes de juny, l’equipament reparteix 210 àpats diaris al menjador social (120 dinars i 90 sopars).
-
Durant la visita, Carlos Enjuanes, Núria Gil i Rut Bariego Fargas han estat acompanyades per Antoni Fo, Teresa Farré, Ramon Niubó i Anna Vila.
El Menjador, un projecte social, de sostenibilitat mediambiental i de comunitat per a la ciutat de Lleida impulsat pel Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida i la Fundació Jericó, ha estat objecte aquest dijous d’una visita institucional en què hi han participat l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat, que han pogut conèixer de primera mà aquest equipament que, des del mes de juny passat està repartint 210 àpats diaris al menjador social (120 dinars i 90 sopars).
La Paeria ha estat representada per Carlos Enjuanes, segon tinent d'alcalde i regidor d'Acció i Innovació Social i Regidor de Persones Grans, mentre que per la Generalitat hi han assistit la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials i Inclusió a Lleida, Rut Bariego Fargas. Tots ells han estat acompanyats pel president del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Antoni Fo, la seva directora, Teresa Farré, del president de la Fundació Jericó, Ramon Niubó, i de la seva directora, Anna Vila.
El Menjador és un projecte impulsat des de la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments de Lleida, que van crear una UTE (Fundació Jericó i Fundació Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida UTE) per tal de promoure un projecte social, de sostenibilitat mediambiental i de comunitat per a la ciutat de Lleida amb l’objectiu de cobrir les necessitats d’alimentació de tota la ciutadania, i especialment d’aquells col·lectius que pateixen una major situació de vulnerabilitat. Des del mes de juny, el projecte d’aquesta UTE és l’encarregat de prestar el servei de menjador municipal. La Paeria té concertades 90 places diàries en aquest recurs, i el contracte, ara d’un any de durada, és prorrogable. L’objectiu, tal com determina el projecte i com requereix el contracte, és oferir un servei social bàsic de garantia alimentària per a les persones en situació de vulnerabilitat. El Menjador, a més, ha rebut una subvenció de la Generalitat de Catalunya.
Serveix àpats cada dia per tal de garantir que tothom a Lleida pugui gaudir del dret a una alimentació digna, oferint a més a les persones usuàries un servei de seguiment individualitzat i coordinat amb altres entitats socials. El servei està obert els 365 dies de l'any i ofereix un menú complet, amb la possibilitat d'emportar-se els àpats amb carmanyola. Els aliments que es faciliten provenen tant del Banc dels Aliments, com d'empreses, particulars i altres entitats.
El Menjador és també el primer espai educatiu i de sensibilització per acabar amb el malbaratament alimentari a la nostra ciutat, atès que obre les portes a tots els veïns i veïnes del centre històric de Lleida i de tota la ciutat convidant-los a ser partícips de les seves activitats i tallers que tenen aquesta finalitat.
Amb tot plegat, es vol millorar el recorregut de les persones usuàries (amb un seguiment individualitzat mitjançant una integradora social i la coordinació amb entitats i ajuntament), sensibilitzar en la lluita contra el malbaratament alimentari i afavorit la cohesió social i comunitària.
Al respecte de la visita i de la tasca que fa El Menjador, Antoni Fo ha dit que l’espai és “molt més que un servei d’alimentació: és un projecte de ciutat que combina acció social, sostenibilitat mediambiental i comunitat. Des del Banc dels Aliments de Lleida estem molt satisfets que la Paeria i la Generalitat hagin pogut conèixer de primera mà un equipament que garanteix el dret a una alimentació digna a les persones més vulnerables”. En aquesta mateixa línia, Ramon Niubó, president de la Fundació Jericó, ha apuntat que “aquesta visita institucional reforça la importància del treball conjunt entre administracions i entitats socials. Només sumant esforços podem donar respostes integrals, amb seguiment personalitzat, lluita contra el malbaratament alimentari i cohesió social”.
El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha afirmat que el servei de menjador municipal "és una peça clau del nostre compromís amb el benestar de tota la ciutadania. El projecte d’El Menjador, a més, s’alinea amb conceptes que treballem des de la Paeria i que garanteix la qualitat en el servei, la reducció del malbaratament i una atenció acurada de les persones, garantint que ningú quedi enrere", ha dit. Com ha afegit, aquest model no és només un espai on es menja, sinó un servei d’acompanyament i suport, que vol afavorir hàbits saludables, la convivència i la cohesió social. L’Ajuntament vetlla per assegurar que aquest servei es presti amb criteris d’equitat, sostenibilitat i responsabilitat social, amb la mirada posada en la millora contínua i en la resposta a les necessitats reals del nostre municipi. “Continuarem treballant, amb transparència i compromís, perquè el servei de menjador municipal sigui un exemple de servei públic de qualitat i d’atenció a les persones", ha conclòs.
Núria Gil ha enaltit el compromís social de la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida a través del projecte El Menjador, que “no només garanteix el dret bàsic a una alimentació digna a les persones en situació de vulnerabilitat, sinó que també ofereix un espai d’acollida, respecte i suport, on es fomenta la convivència i es combat l’aïllament social”. La tasca exemplar de les entitats com aquestes dues -ha assenyalat- “continua sent imprescindible”, per complementar els recursos importants que les administracions dediquen a combatre la precarietat alimentària.
En el cas de la Generalitat, Gil ha explicat que, a través de la convocatòria de subvencions 2025-2026 per a programes d’aliments, aportarà 1,45 milions d’euros el primer any i gairebé 1,5 el segon, amb un increment respecte del 2024 del 32 i del 37%, respectivament. El projecte El Menjador és una de les iniciatives que rep aquest suport.
Lleida, 18 de desembre de 2025