2015

Entrevista amb el President del Banc dels Aliments de Lleida, Joan Ramón Saura.

06/02/2015

Com és habitual, a començaments d’any és un bon moment per avaluar com han anat les coses durant l’any que hem deixat enrere i analitzar el moment actual i fer unes previsions de cara al futur.

Per això hem decidit tenir un intercanvi d’impressions amb el President del Banc dels Aliments de Lleida, Joan Ramón Saura,  al qual hem entrevistat per tal conèixer les seves impressions sobre diferents temes, tots ells relacionats amb el Banc que presideix.

Quan va començar la teva vinculació amb el Banc dels Aliments de Lleida? Quines són les tasques que hi vas desenvolupar?

La meva col•laboració va començar el 2006, en el moment en què es posava en marxa el Banc dels Aliments per part d’un petit grup de persones. En aquelles dates el president del Banc era el Josep Mª Forné. La meva aportació aleshors va ser la d’ajudar a crear el Banc dels Aliments.

L’any 2010  vaig prendre possessió com a Delegat de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i vaig haver de deixar el Banc fins que vaig acabar l’exercici d’aquest càrrec en el moment de la meva jubilació. En aquell moment, en Josep Mª Forné va ser nomenat Delegat de Benestar Social i des del Banc dels Aliments la Junta del banc  va sol•licitar la meva reincorporació com a President, càrrec que vaig acceptar.

Les tasques més importants van ser les de afermar l’entitat de nova creació  i començar a fer xarxa amb diferents entitats i gent disposada a fer-se voluntari del Banc, tasca que no va ser difícil ja que hi va haver moltes persones interessades en col•laborar amb l’entitat i sensibilitzades pel tema. La tasca més difícil va ser la d’emprendre  el manteniment del banc i donar-li l’escalfor necessària per tal que els voluntaris s’hi sentissin identificats.

Joan Ramón Saura, president del Banc dels Aliments de Lleida: "El banc atén a unes 91 entitats de caire benèfic i ara és el moment de veure entre totes elles quines continuaran necessitant el suport del banc"


Com es va aconseguir captar l’atenció de les entitats que donen aliments al Banc?

Hi va haver contactes a nivell territorial de Lleida i amb nivell nacional català o estatal. Es va fer amb el dia a dia. Es buscava una doble via, amb l’adquisició de productes també hi ha hagués per part de les grans cadenes una resposta de col•laboració amb el Banc. Calia fer-se present en l’àmbit de les grans cadenes per entendre que era possible que determinats aliments que  abans hi havia una sèrie de productes que no se sabia que se’n feia i que ara podien tenir un destinatari.

Com valores la darrera campanya que acaba de tancar el Banc?

Ha estat una molt bona campanya en que serà difícil de superar pel gran nombre de Kilos que es van recaptar, 350.000 Kg. La resposta de la societat lleidatana ha estat sensacional.

Com veus la situació econòmica i social actual?

Des del punt de vista macroeconòmic es va bé, però des del punt de vista quotidià, del dia a dia de les persones aquesta millora encara no arriba i encara trigarà en arribar.  Mentre això no passi, caldrà mantenir algunes estructures com els Bancs d’Aliments que impedeixin que les famílies caiguin i quedin fora del sistema i puguin gaudir de l’estat del benestar.

El banc atén a unes 91 entitats de caire benèfic i ara és el moment de veure entre totes elles quines continuaran necessitant el suport del banc. Caldrà que passi un temps per poder fer-ne el “mapa definitiu”.

Segons la teva opinió, podem fer cas de les expectatives de recuperació de les que es parla  darrerament?

Crec que podem fer-ne cas, però haurem de veure com aquesta recuperació es concreta en la vida diària de les persones. Això hauria de venir acompanyat d’una baixada de l’atur per tal que les persones puguin accedir als béns.

Quins són els reptes que afrontarà el Banc dels Aliments en l’actualitat?

L’objectiu seria la consolidació del Banc mitjançant l’adequació de les  instal•lacions, millorar la distribució a les famílies. En definitiva, intentar seguir fent de coixí. Però el més important dels reptes seria el de poder tancar el Banc perquè la situació econòmica hagués canviat a millor i entitats com la nostra ja no fossin necessàries.

Institucions col·laboradores

Empreses que sumen

Sabem que junts ho podem aconseguir, la responsabilitat social de les empreses i institucions de les comarques de Lleida, és clau per capgirar les xifres i acabar amb la pobresa i el malbaratament al territori.