2013
Lleida, pionera en incloure el comerç de proximitat a la solidaritat
22/10/2012
BENESTAR SOCIAL I OCUPACIÓ
Lleida posa en marxa el projecte “Aliments per a tothom des del comerç de proximitat”, una iniciativa pionera a Catalunya que pretén incloure el comerç de proximitat de la ciutat alhora de donar resposta coordinada a la cobertura de les necessitats bàsiques alimentàries de la població de Lleida.
La iniciativa, realitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Lleida i el Banc d’Aliments, vol impulsar la col•laboració del petit comerç lleidatà i sensibilitzar els comerciants de la ciutat en moments de dificultat econòmica i social, fent front d’una manera més eficient i eficaç l’atenció de les necessitats bàsiques de les famílies de Lleida. Amb aquest projecte s’aconsegueix, d’una banda, ordenar les donacions d’aliments i atendre millor les necessitats específiques de les entitats que distribueixen els productes alimentaris dins d’un barri i, de l’altra, evitar el malbaratament d’aliments i la destrucció de productes alimentaris quan encara poden ser aprofitables, millorant l’optimització dels recursos alimentaris.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa, “que posa el comerç de proximitat al servei dels més necessitats”. Segons el paer en cap, “quan constatem situacions de pobresa dramàtica que atempten contra la dignitat de les persones, cal impulsar totes les activitats que ajudin a mantenir i conservar aquesta dignitat”. “Quan veiem persones buscant en els contenidors, atempta contra la dignitat de la persona. Els governs han d'assegurar la justícia i cobrir les necessitats bàsiques. Quan això no es fa, la societat, amb diferents administracions i amb voluntaris, ha de trobar mecanismes com el que ara posem en marxa a Lleida per garantir l'alimentació sense lesionar la dignitat humana", ha afegit l’alcalde.
Per la seva banda, el President de l’Associació Banc d’Aliments de Lleida, Josep M. Forné, ha explicat que es tracta d’un projecte molt enriquidor que permetrà, d’una banda, donar sortida a la voluntat d’ajudar els més necessitats per part del petit comerç lleidatà i, de l’altra, augmentar el nombre d’aliments recollits.
El tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social, Josep Presseguer, ha definit aquest projecte com “una iniciativa modèlica i un exemple de col•laboració entre administració, entitats socials, el banc dels aliments i el comerç de proximitat”, i ha remarcat que aquesta iniciativa servirà per “conèixer amb major profunditat les necessitats reals d’aliments i ordenar la rebuda i distribució d’aliments”. Finalment, el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Rafael Peris, ha fet palesa la implicació del sector comercial de la ciutat i l’optimisme amb què s’encara aquest nou projecte solidari.
La Paeria es compromet de manera inclusiva i transversal en aquest projecte, especialment a través de les regidories de Benestar Social i Ocupació, Horta i Medi Ambient, i Comerç, Consum i Mercats, i conjuntament amb el Banc dels Aliments i la Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques i tots aquells comerços que s’hi vulguin implicar.
Les intervencions que comporta aquest projecte passen, en primer lloc, per situar en els diferents barris de Lleida les entitats que fan repartiment d’aliments i establir, posteriorment, taules territorials de treball amb tots aquells actors implicats en la distribució d’aliments bàsics, des d’on es coordinaran els recursos que cada entitat pot aportar i les persones susceptibles de rebre’ls. Conèixer les necessitats en alimentació que les entitats distribuïdores detecten a nivell de barri, demanar la col•laboració del comerç de proximitat i ordenar la rebuda d’aliments i la seva distribució amb les necessitats detectades per les entitats distribuïdores seran les passes següents d’aquesta iniciativa pionera a Catalunya.
La Paeria, compromesa amb la cobertura de les necessitats bàsiques
L’actual situació econòmica fa que una de les principals necessitats que hi ha actualment sigui la cobertura de necessitats bàsiques, entre aquestes, té un pes específic l’alimentació per a tothom. La Paeria ja ha posat en marxa diferents projectes que permeten la cobertura parcial d’aquestes necessitats.
S’ha format una xarxa de treball i coordinació, la Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les necessitats bàsiques, que a través de 14 entitats ciutadanes treballen la cobertura de necessitats bàsiques de la ciutadania de Lleida.
La ciutat de Lleida compta, també, des de fa ja uns anys amb el Banc d’Aliments que distribueix entre entitats aliments excedents de la UE i altres. Avui precisament s’ha signat un conveni que amplia i dignifica les instal•lacions del banc dels aliments en un espai municipal.
Lleida disposa de diferents grans superfícies, gremis, i petits comerços que ja són solidaris amb les mancances alimentàries que pateix una part de la població i col•laboren en projectes, més o menys puntuals, adreçats a donar-hi resposta.
També cal tenir present que hi ha grans superfícies que tenen excedents de productes alimentaris que, per raons diverses, han de destruir o llençar tot i que encara són aptes per al consum. En aquest sentit, Banc d’Aliments fa temps que treballa amb grans superfícies.
Cobriment de les demandes alimentàries a Lleida
L’Ajuntament de Lleida ha cobert un nombre creixent de demandes alimentàries des del gener fins al setembre de 2012:
- Alberg Municipal. 23.684 àpats i 39.756 entrepans
- Lots aliments UE (Banc Aliments): 1.686 famílies que han rebut lots
- Famílies que han rebut ajuts d’urgència social per Comissió Informativa: 352 famílies
- Ajuts temporals en aliments (tarja individual temporal –màxim durant 10 setmanes-): 105 famílies